Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Εκδήλωση βράβευσης για τις σχολικές δράσεις «Πάμε Ανακύκλωση» και «Τέλος στα πλαστικά μίας χρήσης»

Την Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021 και ώρα 10:00π.μ. πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση βράβευσης των σχολείων του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λουτρακίου, για τη συμμετοχή τους στις δράσεις ευαισθητοποίησης «Πάμε Ανακύκλωση» 2020-2021 και «Τέλος στα πλαστικά μίας χρήσης».

Τα πρώτα σχολεία σε ανακύκλωση υλικών και πόντων επιβράβευσης, καθώς και το σχολείο με τη φωτογραφία της δράσης που έλαβε τις περισσότερες ψήφους αρεσκείας, έλαβαν από δύο πολυμηχανήματα χορηγία της ΑΦΗΣ (σύστημα ανακύκλωσης μπαταριών) και του προγράμματος ευαισθητοποίησης για την ανακύκλωση Followgreen, καθώς και μία φωτογραφική μηχανή χορηγία της Recycom (εταιρία ανακύκλωσης ενδυμάτων και υποδημάτων). Επιπλέον, τα πρώτα σχολεία έλαβαν έπαινο συμμετοχής και μία ελιά ως συμβολικό δώρο για τον προαύλιο χώρο του σχολείου. Όλα τα σχολεία και οι μαθητές που συμμετείχαν στις δράσεις έλαβαν έπαινο συμμετοχής από τον Δήμο για τη σημαντική προσπάθειά τους.

Υπενθυμίζουμε, πως στη σχολική δράση «Πάμε Ανακύκλωση» οι μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων με τη βοήθεια γονέων και εκπαιδευτικών ανακύκλωσαν, καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, σε τέσσερα ρεύματα υλικών (χαρτί, καπάκια, μπαταρίες και τηγανέλαιο). Ανεξαρτήτως του μικρού διαστήματος, που ήταν εφικτή η ανακύκλωση εντός των σχολικών μονάδων, λόγω της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Πιο συγκεκριμένα, συγκεντρώθηκαν συνολικά από 1420 μαθητές:

• Χαρτί: 1475 κιλά

• Καπάκια: 560 κιλά

• Μπαταρίες: 80 κιλά

• Τηγανέλαιο: 50 κιλά

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως η στήριξη των σχολείων από τα μέλη της δημοτικής πλατφόρμας ανακύκλωσης του Δήμου ήταν εξαιρετικά υψηλή, καθώς έγινε συνολική δωρεά 16.500 πόντων επιβράβευσης.

Παράλληλα με τη σχολική δράση «Πάμε Ανακύκλωση», υλοποιήθηκε για σύντομο χρονικό διάστημα η δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης «Τέλος στα πλαστικά μίας χρήσης». Με αφορμή τη νέα νομοθεσία για τα πλαστικά μίας χρήσης, οι μαθητές μέσα από φωτογραφίες που οι ίδιοι επιμελήθηκαν, πρόβαλαν οικολογικές πρακτικές που στοχεύουν στην αντικατάστασή τους. Στη δράση, συμμετείχαν 9 ομάδες μαθητών των γυμνασίων του Δήμου.

Οι ανωτέρω σχολικές δράσεις υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Followgreen σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας. Τις δράσεις υποστήριξαν η ΑΦΗΣ (σύστημα ανακύκλωσης μπαταριών) και η Recycom (εταιρία ανακύκλωσης ενδυμάτων και υποδημάτων).

Ο Δήμαρχος κ. Γεώργιος Αλκ. Γκιώνης, κατά την ομιλία του στην έναρξη της εκδήλωσης, αναφερόμενος στην εντυπωσιακή προσπάθεια των μαθητών να ενημερωθούν για θέματα ανακύκλωσης τόνισε, πως η φετινή συμμετοχή είχε μία επιπλέον σημασία για όλους εξαιτίας των νέων συνθηκών που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, αλλά κυρίως για τους μικρούς μας μαθητές.

Από την πλευρά της η εταιρεία ΑΦΗΣ συγχαίρει όλους τους μαθητές και τους φορείς που συμμετείχαν σε αυτή την πολύ σημαντική ενέργεια. Είναι πολύ ενθαρρυντικό τα νέα παιδιά να ανταποκρίνονται στην ανακύκλωση και ιδιαίτερα σε αυτή των μπαταριών. Τα οφέλη είναι πολλαπλασιαστικά για το περιβάλλον και την υγεία μας, καθώς η μπαταρία ανήκει στα επικίνδυνα απόβλητα. Συγχαρητήρια αξίζουν και στους εκπαιδευτικούς οι οποίοι συνέβαλλαν στην περιβαλλοντική εκπαίδευση των μαθητών. Το βιώσιμο περιβάλλον χρήζει ενεργής συμμετοχής όλων στην ανακύκλωση.

Στόχος κάθε χρόνο, όπως και φέτος, είναι τα παιδιά να μάθουν να ανακυκλώνουν σωστά τα ήδη υπάρχοντα υλικά που έχουν σπίτι τους, καθώς και να αντικαταστήσουν στην καθημερινότητά τους τα πλαστικά μίας χρήσης. Ευελπιστούμε την επόμενη σχολική χρονιά οι δράσεις να αυξηθούν και να υλοποιηθούν χωρίς περαιτέρω υγειονομικούς περιορισμούς.

Δελτίο τύπου Δήμου Λ.Π.Αγ.Θ.