Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

Οδηγίες χρήσης της πλατφόρμας σύγχρονης τηλεκπαίδευσης Webex

Την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020 θα ξεκινήσουν από το σχολείο μας μαθήματα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης, με χρήση της διαθέσιμης από το Υπουργείο Παιδείας πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων webex.

Στην ιστοσελίδα μας έχει δημοσιευτεί το εβδομαδιαίο πρόγραμμα και οι σύνδεσμοι των αιθουσών τηλεδιασκέψεων των εκπαιδευτικών όλων των τμημάτων. 
 
Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας οι ώρες των μαθημάτων στα δημοτικά σχολεία θα είναι κάθε μέρα πέντε (5), διάρκειας 30 λεπτών με 10 λεπτά διάλειμμα, από 14:10 έως 17:20 το απόγευμα, αφού το πρωί θα υπάρχει η εκπαιδευτική τηλεόραση στις 9:00 το πρωί έως 12:00 στην ΕΡΤ2.

Η διαδικασία σύνδεσης είναι πολύ απλή, αφού 
θα πρέπει απλά να πατήσετε στο πρόγραμμα της ημέρας του τμήματος σας
στην αρχή της κάθε νέας ώρας, 
το όνομα του μαθήματος
Αφού το πατήσετε, σε ένα νέο παράθυρο στον φυλλομετρητή σας (πχ Chrome, Firefox κλπ) θα βρεθείτε στην αίθουσα αναμονής του/της εκπαιδευτικού.
Στο σημείο αυτό ζητείται το όνομα και επώνυμο του παιδιού (στο κουτί Your name) ώστε ο/η εκπαιδευτικός να το αποδεχτεί στην αίθουσα. Το πεδίο για το email δεν χρειάζεται να συμπληρωθεί. 
Για να συνδεθείτε στην τηλεδιάσκεψη, 
ΜΗΝ ΠΑΤΗΣΕΤΕ το πράσινο κουμπί Join Meeting 
(γιατί θα προσπαθήσει να σας συνδέσει με χρήση της εφαρμογής Webex Meetings),
αλλά ΠΑΤΗΣΤΕ Join by browser στα γαλάζια γράμματα δίπλα στο πράσινο κουμπί,.
οπότε θα σας συνδέσει με τον πιο απλό τρόπο μέσα από τον φυλλομετρητή σας.
Στην επόμενη οθόνη αναμονής γίνεται ο έλεγχος λειτουργίας της δικής σας κάμερας και μικροφώνου, για τα οποία αποδέχεστε την χρήση τους και εδώ είναι που ΘΑ ΠΑΤΗΣΕΤΕ το πράσινο κουμπί Join Meeting και πλέον θα αναμένετε για λίγο μέχρι να σας αποδεχτεί ο/η εκπαιδευτικός στην τηλεδιάσκεψη.

Φυσικά, όποιος επιθυμεί μπορεί να εγκαταστήσει και την εφαρμογή και μετά να συνδέεται μέσω αυτής. Μάλιστα, σε κινητά ή τάμπλετ είναι πιθανό να απαιτείται η εγκατάσταση του αντίστοιχου app. Στο έγγραφο που ακολουθεί υπάρχουν οι βασικές οδηγίες χρήσης της εφαρμογής.

 Οδηγίες χρήσης της πλατφόρμας για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τους μαθητές εδώ.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι μαθητές/τριες για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα της εξ αποστάσεως διδασκαλίας μέσω του webex, θα πρέπει να χρησιμοποιούν για όνομα χρήστη, το πραγματικό τους όνομα και επώνυμο. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα τους επιτρέπεται η είσοδος στο μάθημα

Αν οι μαθητές/τριες έχουν εγκαταστήσει το Cisco Webex Meetings σαν εφαρμογή στη συσκευή τους με διαφορετικά στοιχεία από το όνομα τους, θα πρέπει να τα διορθώσουν ή πολύ πιο απλά να συμμετέχουν μέσω του φυλλομετρητή τους (επιλέγοντας το Join in browser και όχι το άνοιγμα με την εφαρμογή Webex Meetings) που απαιτεί κάθε φορά εισαγωγή των στοιχείων τους.


Στην αρχή του μαθήματος οι εκπαιδευτικοί πιστοποιούν τα ονόματα και ενημερώνουν άμεσα τη Διεύθυνση του σχολείου: 1.Για οποιοδήποτε θέμα ανάρμοστης συμπεριφοράς μαθητή/τριας, στην εξ αποστάσεως διδασκαλία. 2.Σε διαπίστωση ψεύτικου λογαριασμού, όπου και θα ζητείται και η ιχνηλάτηση του ψεύτικου λογαριασμού. 

Υπενθυμίζεται:

Η καταγραφή της εικόνας ή της ομιλίας προσώπων με οποιοδήποτε μέσο κατά τη διάρκεια των διαδικτυακών μαθημάτων είναι παράνομη και επισύρει αστικές, ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Επίσης, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου, φέτος η σύγχρονη τηλεκπαίδευση είναι υποχρεωτική για όλους και δεν γίνεται όπως πέρυσι μόνο επανάληψη, αλλά προχωρά κανονικά η διδασκαλία της ύλης

Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές/τριες θα πρέπει να είναι συγκεντρωμένοι και απερίσπαστοι κατά τη διεξαγωγή των τηλεδιασκέψεων

Η παρουσία των γονέων ή άλλων μελών της οικογένειας θα είναι χρήσιμη μόνο σε περίπτωση υποβοήθησης των παιδιών για τη διαδικασία της σύνδεσης στις αίθουσες των τηλεδιασκέψεων στο τέλος του διαλείμματος και στην έναρξη της νέας διδακτικής ώρας.

Οι εκπαιδευτικοί θα ενημερώσουν ο καθένας/η καθεμία στο μάθημά τους/της, αν θα χρησιμοποιήσουν υποστηρικτικά στις τηλεδιασκέψεις και ασύγχρονα μαθήματα στις ηλεκτρονικές τάξεις (e-class και e-me).