Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Εκπαιδευτική Επίσκεψη Γ΄ Τάξης στις Μυκήνες-Ναύπλιο

          


Την Πέμπτη 27 Απριλίου 2023, οι μαθητές/τριες  της Γ’ τάξης, υπό τη συνοδεία της Διευθύντριας του Σχολείου, κ. Δήμητρας Μίχα και των εκπαιδευτικών των τμημάτων κ.κ. Καλλιόπης Λάμπρου,  Παναγούλας Μίχα και Θεμιστοκλή Βασιλάκη επισκέφθηκαν τις Μυκήνες (Αρχαιολογικό χώρο - Μουσείο).

 Οι «Πολύχρυσες Μυκήνες», το βασίλειο του μυθικού Αγαμέμνονα, που πρώτος ύμνησε ο Όμηρος στα έπη του, είναι το σημαντικότερο και πλουσιότερο ανακτορικό κέντρο της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στην Ελλάδα.

    Οι μικροί επισκέπτες ακολουθήσαν τα βήματα των Ατρειδών, μια διαδρομή ανάμεσα στο έπος και το δράμα, θαύμασαν την «Πύλη των Λεόντων» με το τεράστιο ανάγλυφο του υπέρθυρου των  δύο όρθιων λιονταριών  και γύρω απ’ αυτήν τα επιβλητικά «κυκλώπεια τείχη».

Περπατήσαν στον κυρίως χώρο όπου δεσπόζουν η καλοδιατηρημένη βασιλική αυλή, το κυρίως ανάκτορο «παλάτι των Ατρειδών», οι Ταφικοί Κύκλοι Α’ και Β και μια σειρά από κτιριακές εγκαταστάσεις που θεωρούνται αρχοντικές οικίες.

Κατηφορίζοντας τον λόφο, συνέχισαν την περιήγησή τους στο Μουσείο των Μυκηνών. Η πρώτη αίθουσα είναι αφιερωμένη στην ακρόπολη και στα συγκροτήματα σπιτιών που βρέθηκαν κοντά της με  τις περίφημες τοιχογραφίες και τα πήλινα ειδώλια. Ακολουθώντας το κεκλιμένο επίπεδο βρέθηκαν ξαφνικά από τον κόσμο των ζωντανών στο βασίλειο του κάτω κόσμου: κτερίσματα, πέτρινες ανάγλυφες πλάκες, χρυσά διαδήματα και προσωπίδες, χάλκινα ξίφη, περίτεχνα κοσμήματα.

Η τρίτη αίθουσα είναι αφιερωμένη στη νεότερη ιστορία των Μυκηναίων. Ξεχωρίζουν τα αναθήματα στο ιερό του Άρη, ενώ στην τέταρτη αίθουσα εκτίθενται ευρήματα από τα επιτεύγματα των Μυκηναίων: σφραγίδες , νομίσματα, τοιχογραφίες, πινακίδες Γραμμικής Β΄.

Στη συνέχεια οι εκδρομείς επισκέφθηκαν το μαγικό Ναύπλιο κι απόλαυσαν το παγωτό τους στην  Πλατεία Συντάγματος!