Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Πασχαλινές Ευχές


Α΄ και Β΄ Τάξεις: Υλοποίηση Προγράμματος Στοματικής Υγιεινής

Την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018 επισκέφτηκαν το 1ο Δημοτικό Σχολείο Λουτρακίου και ενημέρωσαν τους μαθητές και τις μαθήτριες των Α΄ και Β΄ Τάξεων στο πλαίσιο υλοποίησης προγράμματος για τη Στοματική Υγιεινή, η κ.Μπουραντά Μαρία, Επιμελήτρια Β΄ Οδοντιατρικής του Κέντρου Υγείας Λουτρακίου και η κ.Μπέκου Κωνσταντίνα, Νοσηλεύτρια του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Αγίων Θεοδώρων, τις οποίες και ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία τους στη σχολική μας μονάδα.

Δ΄Τάξη: Εργαστήριο διακόσμησης πασχαλινής λαμπάδας

Πασχαλινές Χειροποίητες Λαμπάδες με την τεχνική του Decoupage σε κερί, αλλιώς και τεχνική της χαρτοπετσέτας!


Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 2018

     Την  Τρίτη, 27-03-2018,  στο  1ο Δ. Σ. Λουτρακίου και στο οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής του Λουτρακίου, οι μαθητές της Γ΄ τάξης υπό την εποπτεία της Υποδιευθύντριας κ.Παναγούλας Μίχα και των εκπαιδευτικών  κ.κ.Δήμητρας Τούντα και Μαρίας Τσιτσοπούλου  στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης συμμετείχαν σε «Πρόγραμμα  Οδικής  Ασφάλειας 2018» σε συνδιοργάνωση με το Αστυνομικό Tμήμα Λουτρακίου. Παρευρέθηκαν η Διοικητής  του Αστυνομικού Τμήματος Λουτρακίου κ.Μάρθα Μυστακίδου, ο Υποδιοικητής κ.Ανδρέας Γεώργαρης, η Αστυνομικός κ.Αγγελική Ανδρέου και ο εκπρόσωπος της Ομάδας Υποστήριξης My Grant Road κ.Σωτήριος  Γιαννόπουλος.




    Αρχικά,  τα παιδιά εξοικειώθηκαν με τα σήματα οδικής κυκλοφορίας, κατανόησαν τη χρησιμότητα των διαβάσεων καθώς και τη σημασία της  ζώνης και του κράνους. Επιπρόσθετα, τους καλλιεργήθηκε το αίσθημα της Οικολογικής Οδήγησης.


    Στη συνέχεια στο οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής του Λουτρακίου με  την κατάλληλη  σήμανση οι μικροί μαθητές   εξοπλισμένοι με τα ποδήλατα και τα κράνη τους έκαναν μια εκπαιδευτική  βόλτα εφαρμόζοντας τους κανόνες ως πραγματικοί οδηγοί, υπό το άγρυπνο μάτι των ανδρών του Α.Τ. Λουτρακίου και των συνοδών εκπ/κών!    




   Με τη σημερινή τους παρουσία στη Σχολική μας Μονάδα της Διοικητού, του Υποδιοικητή και των Αστυνομικών του Α.Τ. Λουτρακίου απεδείχθη με τον πλέον εμφατικό τρόπο η επαγγελματική επάρκεια, η υπευθυνότητα, η εγρήγορση, η ηθική πληρότητα, η ευγένεια, η ευσυνειδησία και ο αλτρουιστικός προσανατολισμός του  Έλληνα Αστυνομικού ως δημόσιου λειτουργού σε μια σύγχρονη και δημοκρατικά οργανωμένη κοινωνία στην εμπέδωση όχι μόνον της τάξεως και της ασφάλειας αλλά και της περιφρούρησης των εννόμων αγαθών των πολιτών της με ευελιξία, ανθρωπιστικά κριτήρια και κοινωνική ευαισθησία! 



    Στο τέλος, απονεμήθηκαν  στα παιδιά διπλώματα για την εξαιρετική  τους επίδοση από την Διοικητή  του Αστυνομικού Τμήματος Λουτρακίου κ. Μάρθα Μυστακίδου, την οποία και ευχαριστούμε θερμά για τη σημερινή της παρουσία!


   Ευχαριστούμε, επίσης,  θερμά τον κ.Ανδρέα Γεώργαρη, Υποδιοικητή του Αστυνομικού Τμήματος  Λουτρακίου, την Αστυνομικό κ.Αγγελική Ανδρέου και τον κ.Σωτήριο  Γιαννόπουλο ως εκπρόσωπο της Ομάδας Υποστήριξης My Grant Road όχι μόνο για την άμεση ανταπόκρισή τους  στην πρόσκληση του Σχολείου μας και το ξεχωριστό Πρόγραμμά τους αλλά και για τη γενικότερη υποστήριξη που παρέχουν στη Σχολική μας Μονάδα σε πολλαπλούς τομείς δράσης και ασφάλειας!

Πατήστε στο σύνδεσμο που ακολουθεί, για να πλοηγηθείτε στην ανάρτηση της ιστοσελίδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δράση στο Σχολείο μας:

                                  


Β΄ τάξη: Φτιάχνοντας πασχαλινά κουλούρια


Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Εορτασμός 25ης Μαρτίου 1821

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018 στο χώρο εκδηλώσεων στην είσοδο  του διδακτηρίου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λουτρακίου, η καθιερωμένη εκδήλωση εορτασμού για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Την εκδήλωση οργάνωσαν οι μαθητές και οι μαθήτριες των Στ' και Ε' Τάξεων, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών των τμημάτων τους κ.κ. Μπαρτζιώτη Θεόδωρου, Ρίζου Ελευθερίας, Χατζηπαναγιώτου Μαρίας - Αντιγόνης, Φλήρη Αθανασίας. Διδασκαλία χορών: Γουνδουλάκη Καλλιόπη, τεχνική υποστήριξη: Μυλωνόπουλος Κωνσταντίνος. Ευχαριστούμε θερμά για τη δημιουργία των σκηνικών τον Συνταγματάρχη (ΠΖ) ε.α. Καραθανάση Αντώνιο. 
Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων 
για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου


Την 25η Μαρτίου γιορτάζουμε την επέτειο της ελληνικής επανάστασης που σήμανε τη γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας. Το μεγάλο αυτό ιστορικό γεγονός, που οδήγησε στην ανεξαρτησία του λαού μας, υπήρξε ταυτόχρονα και ένα συγκλονιστικό ευρωπαϊκό γεγονός, που έφερε στο προσκήνιο το αίτημα για ελευθερία και αυτοδιάθεση των λαών σε μια εποχή όπου στην Ευρώπη και στον κόσμο κυριαρχούσαν απολυταρχικά καθεστώτα, όπως η Οθωμανική αυτοκρατορία.

Το σχολείο είναι ένας κατεξοχήν χώρος εορτασμού αυτής της ημέρας, όχι μόνο γιατί το σχολείο οφείλει να διδάσκει στους μελλοντικούς πολίτες τέτοιας κομβικής σημασίας ιστορικά γεγονότα, αλλά και για έναν ακόμα λόγο που δεν πρέπει να ξεχνάμε: τα σχολεία που λειτούργησαν οι δάσκαλοι του νεοελληνικού διαφωτισμού και η παιδευτική τους επιρροή έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των συνθηκών που οδήγησαν στην επανάσταση. Τα σχολεία αυτά μεταλαμπάδευσαν τις ιδέες της ελευθερίας και της ισότητας, δίνοντας τον προσανατολισμό και το περιεχόμενο των οραμάτων βάσει των οποίων συγκροτήθηκε η εθνική μας συλλογικότητα.

Η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου, λοιπόν, αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για να αναλογιστούμε ότι παιδεία και ελευθερία πηγαίνουν χέρι χέρι και ότι η εκπαίδευση παραμένει κεντρικός άξονας της χειραφέτησης και της κοινωνικής προόδου, όπως υπήρξε τους δύο αιώνες της ελληνικής ανεξαρτησίας. Η εκπαίδευση εξακολουθεί να είναι καθοριστικός παράγοντας για τη χάραξη του δρόμου που οδηγεί στη συνεχή ανανέωση της κοινωνίας μας.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ

Ώρα της Γης - 2018


Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας

  Η Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας εορτάζεται κάθε χρόνο την 23η Μαρτίου σε ανάμνηση της ημέρας αυτής του 1950 που τέθηκε σε ισχύ η ιδρυτική συνθήκη του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), ο οποίος σήμερα αριθμεί 185 κράτη μέλη. Την ημέρα αυτή, Εθνικές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο «ανοίγουν τις πόρτες τους» στο κοινό και οι Μετεωρολόγοι ξεναγούν τους επισκέπτες τους στο χώρο εργασίας τους, ώστε να γνωρίσουν καλύτερα το έργο τους, την καθοριστική συμβολή τους στην προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος και τη συνεισφορά τους στην οικονομική ανάπτυξη. Το θέμα του εορτασμού που επιλέχτηκε από τον WMO για το 2018 είναι "Έξυπνες Υπηρεσίες Καιρού και Κλίματος".


Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Ανακοίνωση

Ενημερώνουμε τους γονείς των μαθητών και μαθητριών του Σχολείου μας ότι την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018 η εορταστική εκδήλωση για την Εθνική Επέτειο του '21 θα υλοποιηθεί με την έναρξη του Πρωινού Ωραρίου στις 08:10π.μ. και ώρα λήξης και αποχώρησης μαθητών/τριών στις 09:40π.μ, περίπου.


Υπενθυμίζουμε ότι τη συγκεκριμένη ημέρα 
το Ολοήμερο Πρόγραμμα δεν θα λειτουργήσει.
Παρακαλούμε, θερμά, για την έγκαιρη παραλαβή των παιδιών.

Ανήμερα την Κυριακή 25 Μαρτίου 2018, η σημαιοφόρος με τους/τις παραστάτες/τριες, κατόπιν συνεννόησης με τους υπευθύνους εκπαιδευτικούς της Δοξολογίας και της Παρέλασης κ.κ. Καλλιόπη Γουνδουλάκη και Ιωάννα Σουλτάνα Παπάζογλου, θα συγκεντρωθούν στις 09:40 π.μ. στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, με σκοπό την παρακολούθηση της Ιερής Δοξολογίας.

  Οι υπόλοιποι/ες μαθητές/τριες που συμμετέχουν στην παρέλαση, θα συγκεντρωθούν στον προκαθορισμένο χώρο του Ηρώου στις 11:00 π.μ.

22 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Νερού



Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας το 1992. Τη σχετική απόφαση πήρε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 22 Δεκεμβρίου του 1992, που όρισε την 22α Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό.

Το θέμα του φετινού εορτασμού (2018) «Η Φύση για το Νερό» επικεντρώνεται στις λύσεις που μας παρέχει η φύση για να μειώσουμε τις επιπτώσεις από τις πλημμύρες, την ξηρασία και την μόλυνση των υδάτων. Λύσεις όπως η δενδροφύτευση για την ενίσχυση των δασών, η αποκατάσταση των υγροτόπων, η διάνοιξη και αποκατάσταση φυσικών ρεμάτων, καθώς και η κατασκευή πράσινων υποδομών στον αστικό ιστό, είναι βιώσιμες και οικονομικά συμφέρουσες, έτσι ώστε να αποκατασταθεί ο κύκλος του νερού, να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή και να βελτιωθούν η δημόσια υγεία και η ποιότητα ζωής.

Το Νερό, ο επονομαζόμενος και λευκός χρυσός, πηγή ζωής για τον άνθρωπο, βρίσκεται ανισομερώς κατανεμημένο στον πλανήτη.

-Το 1/6 του πληθυσμού της γης, δηλαδή πάνω από 1 δισεκατομμύριο ψυχές, δεν έχουν πρόσβαση σε υδάτινες πηγές.
-1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι πίνουν νερό από μη ασφαλείς πηγές.
-2,5 δισεκατομμύρια στερούνται και των πλέον βασικών συνθηκών υγιεινής.
-400.000.000 εκατομμύρια παιδιά, σχεδόν το 1/5 των παιδιών του κόσμου, στερούνται ακόμη και την ελάχιστη ποσότητα καθαρού νερού που χρειάζονται για να ζήσουν.
-5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες σχετιζόμενες με μολυσμένα ύδατα, 10 φορές περισσότεροι από αυτούς που σκοτώνονται κάθε χρόνο σε πολέμους.
-300 σημεία σ' όλο τον πλανήτη είναι δυνητικά πεδία συγκρούσεων σχετικά με το νερό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

                                                                                                            Πηγή: Σαν Σήμερα
Παγκόσμια Ημέρα Νερού σήμερα και στη Νερούπολη γιορτάζουμε! 
Γνωρίζετε ότι η ύπαρξη μιας πόλης επηρεάζει τον υδρολογικό κύκλο στην περιοχή; 
Πόσα δίκτυα για το νερό υπάρχουν σε μια πόλη; 
Τι σημαίνει σωστή διαχείριση νερού σε μια πόλη και ποιος είναι υπεύθυνος γι’ αυτή; Ως κάτοικοι έχουμε ευθύνες; 
Πώς μπορούμε να υπολογίσουμε την εισροή που δέχεται η λεκάνη απορροής της περιοχής σας, κάθε φορά που βρέχει; 
Στα παραπάνω ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε μέσα από τη δραστηριότητα "Το νερό στην πόλη".
Καλά τσαλαβουτήματα !

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

21 Μαρτίου: Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων και του Ρατσισμού

Τι είναι τα Ανθρώπινα Δικαιώματα;


Αζίζ Νεσίν - Σώπα μη μιλάς (Απαγγέλει η Μαριέτα Ριάλδη)
  



To Κοινωνικό Πείραμα της ActionAid στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα κατά του ρατσισμού

"Ο ρατσισμός είναι ακόμα εδώ κι εμείς (σ.σ. Action Aid Hellas) συνεχίζουμε την εκστρατεία μας κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Πώς; Αυτή την φορά πραγματοποιούμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα κοινωνικό πείραμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού. Τι κάνουμε όταν ένας άνθρωπος δέχεται ρατσιστική επίθεση.
Στις 20 Φεβρουαρίου 2015, πραγματοποιήσαμε ένα κοινωνικό πείραμα στο κέντρο της Αθήνας σε 2 στάσεις λεωφορείου (Συγγρού Φιξ), με θέμα το ρατσισμό. Δύο ηθοποιοί, ο ένας από το Μπαγκλαντές κι ο άλλος από την Ελλάδα, προσποιήθηκαν μια σκηνή φραστικής ρατσιστικής επίθεσης. Οι κάμερες κατέγραψαν τις αληθινές αντιδράσεις των ανθρώπων που περίμεναν το λεωφορείο.
Στο περιστατικό ο ηθοποιός από το Μπαγκλαντές κάθεται στο παγκάκι της στάσης και ο ηθοποιός από την Ελλάδα ενοχλείται και του επιτίθεται φραστικά. Περισσότερα από 200 άτομα παρακολούθησαν τη σκηνή, η οποία επαναλήφθηκε 22 φορές σε 8 ώρες μπροστά σε διαφορετικούς κάθε φορά παρευρισκομένους.

Τα αποτελέσματα λένε ένα δυνατό ΟΧΙ στο ρατσισμό: 4 φορές ο κόσμος αδιαφόρησε, 2 φορές τάθηκε υπέρ της ρατσιστικής συμπεριφοράς, αλλά 15 φορές ο κόσμος στη στάση υπερασπίστηκε τον άνθρωπο που δέχτηκε τη ρατσιστική επίθεση και μια φορά παρατηρήθηκαν συγχρόνως οι δύο αντιδράσεις. 
Μαζί, είμαστε δυνατότεροι απέναντι στο ρατσισμό, ας πάρουμε όλοι θέση.
«Ο ρατσισμός ξεκινάει από εμάς και τελειώνει από εμάς. Ο καθένας μας και όλοι μαζί πρέπει να σταθούμε απέναντι στα ρατσιστικά φαινόμενα και να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους που τον υφίστανται. Σε όλες τις δράσεις της ActionAid, η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί τον κύριο πυλώνας της δουλειάς μας. Για περισσότερα από 40 χρόνια είμαστε υπέρ των πιο φτωχών και περιθωριοποιημένων ανθρώπων, των ανθρώπων που υφίστανται διακρίσεις. Ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους. Δεν θα μπορούσαμε να σιωπήσουμε μπροστά στα φαινόμενα ρατσισμού στη χώρα μας» δήλωσε ο Γεράσιμος Κουβαράς, Γενικός Διευθυντής της ActionAid Ελλάς."

21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Η αρχική έμπνευσή της ανήκει στον Έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι' αυτό.

Η εισήγησή του έφτασε με επιστολή στα χέρια του ποιητή και μελετητή της ποίησης Κώστα Στεργιόπουλου, προέδρου τότε της Εταιρείας Συγγραφέων. Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό της πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά. Ετοιμάστηκε με ελάχιστα έξοδα και πολλή εθελοντική δουλειά, και είχε μεγάλη επιτυχία.

Την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, όπως η 21η Ιουνίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου υποστήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε.
Τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη, αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της. Οι πολύ δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορεί να συμβάλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του ζωντανού θεάματος και οι εορτασμοί μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες και τη φιλοσοφία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του Ντελακρουά "Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση"».