Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας

Χρόνια Πολλά σ΄ όλες τις Μητέρες.

Οι περισσότερες χώρες γιορτάζουν την ημέρα της μητέρας κατά τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, ενώ άλλες  σε διαφορετικές ημέρες, με την 8η του Μάρτη και την 21η Μαρτίου ως τις άλλες δημοφιλείς ημερομηνίες. Αν κι η γιορτή λέγεται ότι έχει αρχαιοελληνική προέλευση, στη σύγχρονη εποχή καθιερώθηκε περίπου έναν αιώνα πριν, όταν η αμερικανίδα Άννα Τζάρβις συνέλαβε την ιδέα να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα προς τιμή όλων των μητέρων.
   Η Άννα Τζάρβις, θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της, ξεκίνησε το 1907 μια εκστρατεία, για να καθιερωθεί μια επίσημη γιορτή της μητέρας κι όπως ήταν λογικό η προσπάθειά της είχε απήχηση κι η γιορτή της μητέρας έγινε επίσημα εθνική γιορτή των Ηνωμένων Πολιτειών και σταδιακά όλου του κόσμου.
   Οι αγώνες της ευοδώθηκαν το 1914, όταν ο αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον υπέγραψε προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία η «Ημέρα της Μητέρας» καθιερωνόταν ως εθνική εορτή των ΗΠΑ τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.
    Από τότε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα 
της Μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.
   Όμως, η ίδια η γυναίκα που την καθιέρωσε πέθανε πολεμώντας την ίδια την έμπνευσή της. Γύρω στο 1920, η Τζάρβις εξοργισμένη από την διεθνή εμπορευματοποίηση της γιορτής και μαζί με την αδελφή της Ελσινόρη ξεκίνησαν νέα εκστρατεία προκειμένου να καταργήσουν την «εμποροπανύγηρη» στην οποία είχε εξελιχθεί το αρχικό τους όραμα.
    Όπως χαρακτηριστικά δήλωνε η Τζάρβις «το να στέλνεις τυπωμένες κάρτες στη γιορτή της μητέρας δείχνει ότι είσαι πολύ τεμπέλης για να γράψεις ένα γράμμα στη γυναίκα που έκανε για σένα περισσότερα απ΄ όσα οποιοσδήποτε άλλος άνθρωπος στον κόσμο». (Πηγή: www.iefimerida.gr)
    Ωστόσο, ο πόλεμος που κήρυξε η Άννα Τζάρβις στη γιορτή που η ίδια εμπνεύστηκε δεν έφερε αποτέλεσμα. Προφανώς -και παρά την όποια εμπορευματοποίηση υπάρχει στις διάφορες εορταστικές επετείους- η ανάγκη να τιμήσουμε τον άνθρωπο που μας έφερε στη ζωή, εκφράζει μία ιδέα που ενώνει και συγκινεί τους ανθρώπους σ΄ όλοκληρο τον πλανήτη.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ