Τρίτη 1 Μαΐου 2018

Καλό Μήνα - Χαρούμενη Πρωτομαγιά

   Η πρώτη του Μάη, είναι ημέρα ορόσημο για τους αγώνες του εργάτη. Οι αιματοβαμμένες εξεγέρσεις των εργατών του Σικάγο στις αρχές Μάη του 1886, έγιναν ύστερα από επιτυχημένες διεκδικήσεις των εργατών στον Καναδά το 1872.

    Το Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο -το μεγαλύτερο τότε βιομηχανικό κέντρο των ΗΠΑ- ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας, με σύνθημα: «Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο».

     Η μεγάλη απεργία των εργατών του Σικάγου την Πρωτομαγιά του 1886, την εργάσιμη ημέρα του Σαββάτου (400.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σ΄ όλη την χώρα, και πάνω από 80.000 στο Σικάγο), είχε τραγική κατάληξη με θύματα και τιμωρία των υποκινητών της εξέγερσης.

   Σε ανάμνηση αυτής της εξέγερσης, καθιερώθηκε η Πρωτομαγιά σαν παγκόσμια μέρα της εργατικής τάξης, ύστερα από απόφαση που πήρε η ιδρυτική συνέλευση της Δεύτερης Διεθνούς στο Παρίσι (που πραγματοποιήθηκε στις 14/7/1889 και στην οποία μετείχαν 391 αντιπρόσωποι συνδικάτων από 20 χώρες).    

    Από τη στιγμή που η Πρωτομαγιά καθιερώθηκε σαν ημέρα διεθνούς διαμαρτυρίας της εργατικής τάξης, συνδέθηκε με τους εργατικούς αγώνες και επιβλήθηκε – μέσα από νίκες και ήττες – σαν εκδήλωση της αλληλεγγύης και της ενότητας του παγκόσμιου εργατικού κινήματος.

      Το 1892 έγινε η πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Ελλάδα, ενώ στην Καισαριανή την 1η Μαΐου 1944, η εργατική Πρωτομαγιά συνέπεσε με την άνανδρη εκτέλεση 200 Ελλήνων ανδρών από τις γερμανικές δυνάμεις Κατοχής. Έτσι, η Καισαριανή δεν εορτάζει μόνο την Εργατική Πρωτομαγιά,  αλλά μία ημέρα ιστορικής τιμής και μνήμης. (πηγή Βικιπαίδεια: http://tinyurl.com/cvrzono ).

  Η Πρωτομαγιά όμως, εορτάζεται επίσης και σαν η ημέρα των λουλουδιών και της Άνοιξης.
   
 (Αναγνωστικό Ε΄ Δημοτικού)