Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

Γεω-εντοπίζοντας το 1821 στην περιοχή σου

Στο πλαίσιο της τηλεκπαίδευσης στο μάθημα ΤΠΕ (με τον εκπαιδευτικό πληροφορικής του Σχολείου μας κ. Κωνσταντίνο Μυλωνόπουλο) και με αφορμή την Εθνική Επέτειο, από 18 Μαρτίου 2021 ζητήθηκε από τους μαθητές/τις μαθήτριες του 1ου Δ.Σ. Λουτρακίου (και του Δ.Σ. Περαχώρας), να σημειώσουν σε padlet με μορφή χάρτη (https://padlet.com/cosmylon/loutraki_1821) τις οδούς στο Λουτράκι και την Περαχώρα με ονόματα ηρώων του 1821. Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν και πρόσθεσαν σταδιακά μόνα τους από το σπίτι σημεία στο χάρτη, συμπληρώνοντας το αρχικό σημείο με την οδό Ρήγα Φεραίου στην είσοδο του Σχολείου μας.

Ενημερωθήκαμε πρόσφατα, ότι από Μάιο έως Σεπτέμβριο 2021 ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας συμμετέχοντας ενεργά στους εορτασμούς για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, διοργανώνει χαρτογραφική δράση με τίτλο:

«Γεω-εντοπίζοντας το 1821 στην περιοχή σου».

Ως χαρτογραφικά δεδομένα θεωρούνται όλα τα γεωγραφικά (ή γεωχωρικά) σημεία της περιοχής σας που έχουν άμεση σχέση με την κήρυξη της επανάστασης από τον τουρκικό ζυγό για την περίοδο 1821 και μετέπειτα. Για παράδειγμα:

 Η ονομασία ενός δρόμου, μιας πλατείας κ.ο.κ.

 Ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς ή ένα κτήριο

 Ένα άγαλμα, μία προτομή κ.α.

 Μια ευρύτερη περιοχή ή τοποθεσία

 Τοπωνύμια

 Άυλες πληροφορίες με γεωγραφική οντότητα (πχ περιοχή μάχης ή στρατηγικού

ενδιαφέροντος λόγω μορφολογίας)

 Οτιδήποτε θεωρείται ότι έχει αναφορά στο 1821, αλλά πάντοτε με γεωχωρική πληροφορία.

Προφανώς, το δικό μας padlet και τα σημεία που πρόσθεσαν τα παιδιά εμπίπτουν στη χαρτογραφική αυτή δράση και γι΄ αυτό στάλθηκαν τα αντίστοιχα δεδομένα του padlet μας, όπως αυτά ήταν καταγεγραμμένα στις 2 Ιουνίου 2021.


Έγινε με το Padlet