Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Εορτασμός Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940


    Πέρασαν κιόλας 80 χρόνια από το ιστορικό ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940. Σε μία δύσκολη χρονιά εν μέσω της πανδημίας του Covid-19, οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λουτρακίου τίμησαν την Εθνική μας επέτειο τηρώντας πάντα τα μέτρα πρόληψης για τη διασπορά της πανδημίας. Μετά την πρωινή προσευχή (η οποία για πρώτη φορά μετά τον αγιασμό της έναρξης της σχολικής χρονιάς πραγματοποιήθηκε με το σύνολο των παιδιών στο προαύλιο του Σχολείου μας) έγινε η παράδοση της Σημαίας στη σημαιοφόρο και τους παραστάτες της 28ης Οκτωβρίου και όλοι τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο παρακολουθήσαμε την Έπαρση της Σημαίας.

   Ακολούθως, οι εκδηλώσεις μνήμης συνεχίστηκαν χωριστά σε κάθε τμήμα και με διαφοροποιημένη προσέγγιση ανάλογα με τις ηλικίες των μαθητών. Χρησιμοποιήθηκαν προβολές βίντεο αφηγήσεις, ηχητικά ντοκουμέντα, τραγούδια, και αφίσες, ζωγραφική και χειροτεχνίες με θέματα σχετικά με την Εθνική Επέτειο για τις πιο μικρές τάξεις. Τα παιδιά συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις εκδηλώσεις μνήμης που οργάνωσαν οι εκπαιδευτικοί των τμημάτων τους. Επίσης, στο ιστολόγιο του εργαστηρίου πληροφορικής υπάρχουν οι ψηφιακές δημιουργίες της Α΄ και Β΄ τάξης για την Εθνική μας Επέτειο (https://1dsl-tpe.blogspot.com/2020/10/28.html,
https://1dsl-tpe.blogspot.com/2020/10/28_22.html).
Μήνυμα της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων 
για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου

Αγαπητές μαθήτριες και αγαπητοί μαθητές,

Αγαπητοί και αγαπητές εκπαιδευτικοί,

   Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου είναι ημέρα τιμής και μνήμης του αγώνα για την Ελευθερία που έδωσαν οι Έλληνες, ορθώνοντας με ομοψυχία το ανάστημά τους στις δυνάμεις του ολοκληρωτισμού και της μισαλλοδοξίας. Ημέρα υπερηφάνειας για το μεγαλειώδες «ΟΧΙ» στο φασισμό και το ναζισμό.

   Ο πόλεμος του 1940 είναι όμως και υπενθύμιση όλων εκείνων των αξιών που κράτησαν τότε όρθιο τον Ελληνισμό και που συνεχίζουν να μας εμπνέουν και να μας καθοδηγούν μέχρι και σήμερα. Η πίστη στα ιδανικά της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, το αίσθημα ευθύνης για την προάσπιση της πατρίδας, το σθένος που υπερνικά το φόβο και τροφοδοτεί την ελπίδα. Και συνάμα, η εθνική ενότητα απέναντι σε κάθε απειλή. Η ομοψυχία που παραμερίζει τις διαφορές και μας δίνει δύναμη, μας εμπνέει και δημιουργεί προϋποθέσεις για την πρόοδο και την επίτευξη των εθνικών μας στόχων.

   Πρόσφατα γεγονότα, τόσο στη χώρα μας, όσο και στην Ευρώπη, καταδεικνύουν ότι ο αγώνας κατά του ολοκληρωτισμού, του ρατσισμού και του φανατισμού συνεχίζεται. Απαιτείται, επομένως, διαρκής εγρήγορση για την προάσπιση θεμελιωδών και πανανθρώπινων αξιών. Ο καθημερινός αυτός αγώνας συνιστά, άλλωστε, και τον πολυτιμότερο φόρο τιμής στις θυσίες της γενιάς του 1940, στη μνήμη αυτών που αγωνίστηκαν και οραματίστηκαν μια σύγχρονη Ελλάδα, ελεύθερη και δημοκρατική.

   Στην ιδιαίτερη σχολική χρονιά που διανύουμε εξαιτίας της πρωτόγνωρης υγειονομικής
κρίσης, θα τιμήσουμε τους ήρωες και τις ηρωίδες του 1940 με διαφορετικούς εορτασμούς,
με μέτρα πρόληψης, αλλά με αμείωτη θέρμη. Κρατώντας βαθιά μέσα μας το παράδειγμά
τους, και διατηρώντας αδιαπραγμάτευτες τις αξίες που υπερασπίστηκαν ακόμη και με τη
ζωή τους.

Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες, σε όλους τους Έλληνες.

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ