Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Εορτασμός 25ης Μαρτίου 1821

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018 στο χώρο εκδηλώσεων στην είσοδο  του διδακτηρίου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λουτρακίου, η καθιερωμένη εκδήλωση εορτασμού για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Την εκδήλωση οργάνωσαν οι μαθητές και οι μαθήτριες των Στ' και Ε' Τάξεων, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών των τμημάτων τους κ.κ. Μπαρτζιώτη Θεόδωρου, Ρίζου Ελευθερίας, Χατζηπαναγιώτου Μαρίας - Αντιγόνης, Φλήρη Αθανασίας. Διδασκαλία χορών: Γουνδουλάκη Καλλιόπη, τεχνική υποστήριξη: Μυλωνόπουλος Κωνσταντίνος. Ευχαριστούμε θερμά για τη δημιουργία των σκηνικών τον Συνταγματάρχη (ΠΖ) ε.α. Καραθανάση Αντώνιο. 
Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων 
για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου


Την 25η Μαρτίου γιορτάζουμε την επέτειο της ελληνικής επανάστασης που σήμανε τη γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας. Το μεγάλο αυτό ιστορικό γεγονός, που οδήγησε στην ανεξαρτησία του λαού μας, υπήρξε ταυτόχρονα και ένα συγκλονιστικό ευρωπαϊκό γεγονός, που έφερε στο προσκήνιο το αίτημα για ελευθερία και αυτοδιάθεση των λαών σε μια εποχή όπου στην Ευρώπη και στον κόσμο κυριαρχούσαν απολυταρχικά καθεστώτα, όπως η Οθωμανική αυτοκρατορία.

Το σχολείο είναι ένας κατεξοχήν χώρος εορτασμού αυτής της ημέρας, όχι μόνο γιατί το σχολείο οφείλει να διδάσκει στους μελλοντικούς πολίτες τέτοιας κομβικής σημασίας ιστορικά γεγονότα, αλλά και για έναν ακόμα λόγο που δεν πρέπει να ξεχνάμε: τα σχολεία που λειτούργησαν οι δάσκαλοι του νεοελληνικού διαφωτισμού και η παιδευτική τους επιρροή έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των συνθηκών που οδήγησαν στην επανάσταση. Τα σχολεία αυτά μεταλαμπάδευσαν τις ιδέες της ελευθερίας και της ισότητας, δίνοντας τον προσανατολισμό και το περιεχόμενο των οραμάτων βάσει των οποίων συγκροτήθηκε η εθνική μας συλλογικότητα.

Η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου, λοιπόν, αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για να αναλογιστούμε ότι παιδεία και ελευθερία πηγαίνουν χέρι χέρι και ότι η εκπαίδευση παραμένει κεντρικός άξονας της χειραφέτησης και της κοινωνικής προόδου, όπως υπήρξε τους δύο αιώνες της ελληνικής ανεξαρτησίας. Η εκπαίδευση εξακολουθεί να είναι καθοριστικός παράγοντας για τη χάραξη του δρόμου που οδηγεί στη συνεχή ανανέωση της κοινωνίας μας.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ