Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Μήνυμα της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως, για τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών

«Από αυτή την τέχνη, δεν υπάρχει σημαντικότερη. 

Με τι μπορεί να συγκριθεί η διάπλαση της ψυχής και της διάνοιας των νέων;»

Τα λόγια του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου, που μαζί με τον Βασίλειο το Μέγα και το Γρηγόριο Ναζιανζηνό ή Θεολόγο αποτελούν τους Τρεις Ιεράρχες, την μνήμη των οποίων τιμούμε στις 30 Ιανουαρίου, παραμένουν διαχρονικά. Μεταφέρουν το απόσταγμα της σοφίας και της αρετής τους, σε μία χρονική συγκυρία που, εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας, η εκπαίδευση έχει εισέλθει σε μία νέα εποχή, αξιοποιεί νέα εργαλεία και μεθόδους, παραμένει όμως πάντοτε σταθερά η «μείζονα τέχνη» για την καλλιέργεια καρδιάς και νου.

Αγαπητές και αγαπητοί εκπαιδευτικοί, το λειτούργημα που επιτελείτε, και δη υπό τις ιδιαίτερες και αντίξοες συνθήκες που έχουν προκληθεί από την πανδημία, είναι πολύτιμο. Καθημερινά δίνετε τον καλύτερό σας εαυτό, προκειμένου να διαπλάσετε ολοκληρωμένους ανθρώπους, με ανάταση ψυχής και διάνοιας. Τους αυριανούς επιστήμονες, τους επαγγελματίες, τους γονείς, τους ικανούς, ισορροπημένους, ολοκληρωμένους πολίτες του μέλλοντος.

Αγαπητές μαθήτριες, αγαπητοί μαθητές, η δίψα σας για μάθηση, οι γνώσεις που σας παρέχουν απλόχερα οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς σας, αλλά και που αντλείτε μόνοι σας από κάθε δυνατή πηγή, με επιμέλεια και επιμονή, είναι τα δικά σας εφόδια. Το μέλλον σας ανήκει, και καθήκον σας είναι να προοδεύετε, να αναζητάτε απαντήσεις, να αμφιβάλλετε, να διεκδικείτε το καλύτερο που σας αξίζει.

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

Μήνυμα Ιεράς Συνόδου για την εορτή των Τριών Ιεραρχών

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Μήνυμα της Yπουργού Παιδείας για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος

 

Μήνυμα της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως,
για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος – 27/1/2021

«Δέκα μεταγωγές κατέφθαναν καθημερινά. Δεν υπήρχαν αρκετοί εργάτες για να μεταφέρουν όλες τις αποσκευές, γι’ αυτό και συσσωρεύονταν σε τεράστιους σωρούς και παρέμεναν στο σταθμό για μέρες. Μια επιπλέον βάρδια των Ζοντερκομάντο προστέθηκε. Παρ’ όλα αυτά, δεν ήταν αρκετή. Τουλάχιστον 400 Έλληνες από τη μεταγωγή της Κέρκυρας και της Αθήνας διατάχθηκαν να ενσωματωθούν στο Ζοντερκομάντο. Τότε, κάτι πραγματικά ασυνήθιστο συνέβη. Αυτοί οι 400 έδειξαν ότι, παρά τα συρματοπλέγματα και τα μαστιγώματα, δεν ήταν δούλοι αλλά ανθρώπινα όντα. Με σπάνια αξιοπρέπεια, οι Έλληνες αρνήθηκαν να σκοτώσουν τους Ούγγρους! Δήλωσαν ότι προτιμούσαν να πεθάνουν πρώτα οι ίδιοι. Δυστυχώς, αυτό και έγινε. Οι Γερμανοί το φρόντισαν. Αλλά τι μάθημα θάρρους και χαρακτήρα είχαν δώσει αυτοί οι Έλληνες αγρότες. Είναι κρίμα που ο κόσμος δεν γνωρίζει περισσότερα γι’ αυτούς!»

Το απόσπασμα προέρχεται από το βιβλίο «Πέντε καμινάδες» (Five Chimneys), της Olga Lengyel, μίας Εβραίας από την Ουγγαρία που επέζησε από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Η Lengyel, μόνη επιζήσασα μεταξύ των μελών της οικογένειάς της που οδηγήθηκαν εκεί, περιγράφει με δέος το ψυχικό σθένος Ελλήνων που αντίκρυσε στο Άουσβιτς, και οι οποίοι αρνήθηκαν να λάβουν μέρος στη θηριωδία, την οποία εν τέλει οι ίδιοι υπέστησαν. Μετά τον πόλεμο, η Lengyel εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ, όπου και ίδρυσε Βιβλιοθήκη Μνήμης, με αποστολή την ενεργό εκπαίδευση των μελλοντικών γενεών αναφορικά με το Ολοκαύτωμα, άλλες γενοκτονίες, καθώς και με τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έγινε για εκείνη σκοπός ζωής οι επόμενες γενεές να γνωρίσουν τις φρικαλεότητες του Άουσβιτς, ώστε καμία κοινωνία να μην ξαναέρθει αντιμέτωπη με κάτι παρόμοιο.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναγνωρίζοντας τη σημασία της εκπαίδευσης για το
Ολοκαύτωμα, υπέγραψε το 2018 Μνημόνιο Συνεργασίας με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας και το Ινστιτούτο «Olga Lengyel», μέσω του οποίου παρέχονται υποτροφίες σε 10 σχολεία που πραγματοποιούν εκπαιδευτικά προγράμματα για το Ολοκαύτωμα, προκειμένου να καλυφθούν σχετικές υλικοτεχνικές ανάγκες. Επιπλέον, με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, πραγματοποιούνται επιμορφωτικά σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς για τη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος, ενώ το βιβλίο της «Πέντε καμινάδες» μεταφράζεται στα Ελληνικά και θα διανεμηθεί δωρεάν στους δεκάδες εκπαιδευτικούς μας, που συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά αυτά σεμινάρια. 

Στους 400 εκείνους Έλληνες διδάξαντες αξιοπρέπεια και θάρρος, στους 60.000 Έλληνες Εβραίους, αλλά και στα εκατομμύρια ανθρώπων που εξοντώθηκαν συνολικά από το ναζιστικό καθεστώς, οφείλουμε όλες οι επόμενες γενεές να αποτίουμε φόρο τιμής. Με όπλο μας τη γνώση, διασφαλίζοντας την ιστορική μνήμη και την ενδελεχή μελέτη και διδασκαλία των γεγονότων, ώστε να μη μείνει ποτέ ξανά καμία χαραμάδα ανοιχτή, που θα επιτρέψει την αναβίωση του φασισμού, του ναζισμού, του αντισημιτισμού, της μισαλλοδοξίας. «Πρέπει να αποτρέψουμε να επαναληφθούν παρόμοιες φρικαλεότητες. Οι άνθρωποι πρέπει να ενώνονται τη στιγμή που υπάρχει κίνδυνος. Όταν κινδυνεύει μία ομάδα, κινδυνεύουμε όλοι μας». Olga Lengyel. Εις μνήμην.

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2021

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Λουτρακίου με υπεύθυνο τον εκπαιδευτικό Πληροφορικής του Σχολείου μας κ.Κωνσταντίνο Μυλωνόπουλοείναι και φέτος Υποστηρικτής της "Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου - Safer Internet Day 2021"
Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE (https://www.betterinternetforkids.eu), με στόχο την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των online τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο. 

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου θα εορταστεί φέτος την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021 σε πάνω από 160 χώρες στον κόσμο. Την ευθύνη οργάνωσης στη χώρα μας έχει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου SaferInternet4Kids (www.saferinternet4kids.gr) το οποίο λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2016 υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Στο Ιστολόγιο ΤΠΕ του κ. Μυλωνόπουλου (https://1dsl-tpe.blogspot.com/) μπορείτε να βρείτε πλούσιο υλικό σε μορφή αφισών, ηλεκτρονικών βιβλίων και βίντεο από τις δράσεις για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2021, ενώ από το μενού στο επάνω μέρος επιλέγοντας "Ασφαλές διαδίκτυο", μπορείτε να βρείτε και το αντίστοιχο υλικό περασμένων ετών.



Ακολουθούν και απευθείας σύνδεσμοι για υλικό από την ιστοσελίδα για το ασφαλές διαδίκτυο.

Υλικό SID 2021 – Για μικρά παιδιά

https://saferinternet4kids.gr/sid/sid-2021/sid-2021-mikra-paidia/

Υλικό SID 2021 – για μεγαλύτερα παιδιά δημοτικού

https://saferinternet4kids.gr/sid/sid-2021/sid-2021-megalytera-paidia/

Υλικό SID 2021 – για γονείς και εκπαιδευτικούς

https://saferinternet4kids.gr/sid/sid-2021/sid-2021-goneis-ekapaideytikoi/

Δείτε το σχολείο μας στο χάρτη των υποστηρικτών.


Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Αποπεράτωση έργων

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στις τουαλέτες της Σχολικής μας Μονάδας. Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων και την Τεχνική Υπηρεσία για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα μας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ολική αντικατάσταση στα είδη υγιεινής, αλλαγή πλακιδίων και ελαιοχρωματισμός στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο.


Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΙΣ 11-01-2021

 


Σας ενημερώνουμε ότι τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021 επαναλειτουργεί δια ζώσης το Σχολείο μας.

 Για την αποφυγή της διασποράς του ιού covid-19 αναπροσαρμόζεται η ώρα αποχώρησης ανά τάξη ως εξής:

 Βορινή Είσοδος

Α΄ Τάξη: 13.05

Β΄ Τάξη: 13.10

Γ΄  Τάξη: 13.15

Κεντρική Είσοδος

Δ΄ Τάξη: 13.05

Ε΄ Τάξη: 13.10

ΣΤ΄ Τάξη: 13.15


Η πρωινή προσέλευση γίνεται από την ίδια είσοδο ανά τάξη από 8.00 έως 8.15 π.μ.

 Παρακαλείσθε όπως υπάρξει συνέπεια στην προσέλευση για να μη διαταράσσεται η εκπαιδευτική διαδικασία και στην αποχώρηση ώστε να εξυπηρετείται η ομαλή έξοδος των παιδιών.

 Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του σχολείου και στα διαλείμματα.

 Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία.